Wednesday, February 4, 2015

Speeches: Haile Selasie - The Lion Of Judah?
"In 1963 hield de Ethiopische keizer Haile Selassie (de 1e) een legendarische toespraak voor de Verenigde Naties. Zijn woorden over 'de onderdrukking van Afrikanen' sloegen in als een bom. Reggaezanger Bob Marley maakte er een hit van: 'War'.

De Ethiopische keizer Haile Selassie (1892-1975) was in de jaren zestig een gerespecteerd voorvechter van Afrikaanse eenheid en de lieveling van Westerse vorstenhuizen en politici. In 1963 bereikte Haile Selassies roem zijn hoogtepunt, toen hij een vlammende speech tegen rassenongelijkheid afstak voor de Verenigde Naties in New York. Nog altijd heeft de keizer een mythische status, vooral onder de rasta's op Jamaica die in hem de Messias zien. Na de dood van Selassie gebruikte Bob Marley de letterlijke tekst van de speech van '63 in zijn song "War".

In Speeches ontmoetingen met een aantal mensen die dichtbij Haile Selassie stonden: zijn persoonlijke butler; de zoon van de man die de keizerlijke leeuw in toom moest houden; een hoge ambtenaar die zonder zich ervan bewust te zijn deel had in de val van de keizer; en de Jamaicaan Desmond Martin, voor wie Haile Selassie nog altijd springlevend is." Aldus de VPRO


Er wordt in de documentaire niet duidelijk gemaakt hoe Haile Selasie een imperialistisch agent was die de belangen van het westen in Afrika moest dienen. Zijn ontmoeting met de Amerikaanse president had alles te maken met de Amerikaanse militaire basis 'Kagnew Station' gelegen in het illegaal geannexeerde Eritrea (Asmara). Dit alles om de communistische Sovjet-Unie te bestrijden.

Daarnaast had Selassie tal van dorpen laten branden met de slogan, "we hebben alleen de Eritrese gronden nodig, niet haar mensen." Wat Haileselasie de mensen die niet tot de Amhara etnische groepen (Tigray, Oromo etc) behoorden heeft aangedaan is ongekend wreed. Niet alleen in Eritrea, maar ook in zijn eigen land Ethiopie was hij een moorddadige keizer. In het buitenland stond hij natuurlijk bekend als een progressief Afrikaans leider, maar in werkelijkheid was het een laffe leider die niet in staat was om te strijden tegen het Imperialisme. Hij was een van de eerste Afrikaanse leiders die de privileges van het Imperialisme had omarmd ten nadele van zijn bevolking. Zelfs Marcus Garvey, waaraan hij zijn Jamaicaanse verheerlijking te danken heeft, zei dat Selassie een racistische lafaard was die niet in staat was om zijn land te verdedigen. Selassie was bij lange na niet de "messiah" van Afrika die Garvey had voorspeld in zijn geschriften. Maar ach wat geeft het, de Jamaicanen hadden de behoefte aan een (symbolisch) Afrikaans leider waar ze zich mee konden identificeren. Alleen kozen ze helaas voor een reactionaire leider als Selassie. 


Desondanks zeker een docu wat jullie moeten checken. Ik weet namelijk niet hoelang het nog online blijft.

http://www.vpro.nl/…/speeches/speeches-5-haile-selassie.html

No comments:

Post a Comment