De actuele discussies rondom Zwarte-Piet en institutioneel racisme doen mij denken aan het boek BLINK van Malcolm Gladwell.
Het is eigenlijk een marketingboek voor mensen in hogere posities waar belangrijke beslissingen gemaakt moeten worden binnen een korte tijdsbestek. Maar naar mijn idee een must read voor iedereen.
Volgens Gladwell maken wij onbewust binnen TWEE seconden al een beslissing als het bijvoorbeeld gaat om een sollicitatie of een date. Vaak kunnen wij dan niet uitleggen waarom. Dit is gebaseerd op onze intuïtie en Gladwell noemt dit het 'blink moment'. In de meeste gevallen is dit de juiste beslissing stelt Gladwell, maar er zijn ook gevallen waarbij wij beslissingen maken die gebaseerd zijn op 'bias'. Dus waarbij het misgaat.
Hij beweert dat heel snel een goede beslissing maken onder een stressmoment getraind kan worden. Hij bespreekt tot in details voorbeelden en experimenten. Jaja ook de Harvard 'race' test komt uitgebreid aan bod.
Zo concludeert hij uit het experiment over speeddaten dat de wenslijst van de meeste vrouwen niet overeen komt met hun keuze. Zijn beredenering: de wenslijst van de vrouwen is gebaseerd op rationale keuzes. Ze hebben alle tijd genomen om te kijken welke juiste eigenschappen van hun ideale man bij hun past. Maar wanneer puntje bij paatje komt kiezen ze op basis van het 'blink moment' oftewel binnen twee schrale seconden. Wenslijst kan de prullenbak in, want het komt totaal niet overeen met de keuze.
Een ander onderzoek wat Gladwell bespreekt is die van psycholoog John Gottman, verbonden aan de Universiteit van Washington. Gottman laat zien dat hij door 1 uur te praten met koppels voor 95% accuraat kan voorspellen of ze over 15 jaar nog bij elkaar zijn. Het is geen gesprek wat direct over hun relaties gaat, maar juist een luchtig gesprek over alledaagse dingen die te maken hebben met hun relatie, bijvoorbeeld hun huisdier. Op basis van de toon en lichaamshouding kan hij beoordelen hoe zij over hun partner écht dachten. Het bizarre is dat Gottman ontdekt dat hij in plaats van 1 uur in 3 minuten bijna net zo accuraat is om een degelijke voorspelling te kunnen doen, namelijk 90% accuraat. Op basis hiervan legt Gladwell uit hoe het "dun snijden" werkt.
Zwaardere onderwerpen als racisme en uitsluiting komen ook aan bod. Dat is dan weer de keerzijde van het 'blink moment'. Voor gevallen waarbij het gevaarlijk of maatschappelijk onwenselijk is om op basis van stereotypering te snel te beslissen wordt aangegeven om een andere aanpak te hanteren. Bijvoorbeeld zoals het geval is bij politiepatrouille met meerdere agenten. Agenten zouden te vaak in een 'tijdelijke autisme' verkeren wanneer ze in actie komen. Ze zouden niet bewust zijn van hun omgeving en alleen gefocused op het pakken van de verdachte. Wanneer ze in hun eentje patrouilleren zou dit probleem zich zelden voor doen, omdat ze gedwongen worden voorzichtig te zijn en minder snel te handelen. Hierdoor maken ze dan ook minder 'fouten'.
Wat Gladwell helaas niet bespreekt is hoe een ander rechtssysteem in Amerika van invloed kan zijn op het gedrag van agenten. Maar gelukkig zijn daar genoeg andere boeken over geschreven.
Het is een fantastisch boek met heel veel weetjes. Van oorlogsstrategie tot relatieproblemen, alles komt aan bod. Ga het lezen!
Het boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar: 'Intuïtie: de kracht van het denken zonder erbij na te denken'
Enjoy ;)
#Leestip #Marketing #Psychologie
No comments:
Post a Comment