Naar aanleiding van verschillende artikelen die in de zomer van 2014 in de media verschenen, waarin voor de eerste keer andere geluiden te horen waren over Eritrea dan wat we de afgelopen jaren gewend waren, werd ik uitgenodigd om mee te doen aan een discussie over de Eritrese gemeenschap. Dit gebeurde een aantal dagen voor dat de discussie zou plaats vinden. Ik heb begrepen dat bij toeval een Eritreeër was uitgenodigd om naar het debat te luisteren, maar toen ze vooraf te horen kreeg wie zouden deelnemen aan deze discussie bleken het allemaal mensen die tegen de Eritrese overheid zijn en een duidelijk negatieve mening hebben over de Eritrese gemeenschap in Nederland. Dat zijn wij als Eritrese gemeenschap wel gewend voor organisatie als Amnesty International, dat ze selectief opzoek gaan naar dat soort meningen, zeker als je weet dat mensen als Habtom Yohannes (Eritrese oppositie) carrière hebben gemaakt binnen deze organisatie. Toen de genodigde Eritreeër aan de bel trok, dat dit niet een discussie zou worden maar eerder een bijeenkomst om de Eritrese gemeenschap zwart te maken besloot de organisatie om mensen die een genuanceerder mening hebben uit te nodigen. De organisatie Amnesty International Studentgroep Amsterdam (AISA) was begeleid door hun leraar Sennay Gebreab die aan de Universiteit van Amsterdam doceert. Hij heeft geprobeerd om genuanceerder geluiden over Eritrea weg te houden, maar dat is door een oplettende Eritreeër voorkomen. Ik heb altijd aangegeven dat ik open sta voor debatten dus ik heb toen ook besloten mee te doen met dit debat. Helaas was de organisatie niet voorbereid op de zeer uiteenlopende meningen van de panellisten waardoor het moeilijk was om orde te behouden. Maar de indruk van de avond was dat de Nederlandse publiek eindelijk de kans kreeg om een genuanceerder verhaal te horen over Eritrea en de Eritrese gemeenschap in het algemeen. Sennay Gebreab, Habtom Yohannes, Samuel Tekeste, Sennai Fessahai, Mikal Tsegai, Samuel Manna en ik waren de panellisten.
Dit is de uitnodiging die ik last minute kreeg:
The panel discussion will be based on the following questions:
1. How is the situation for Eritreans in the Netherlands?
2. To what extent are the Eritreans in the Netherlands influenced by the regime?
3. Why are some Dutch Eritreans loyal to the regime?
4. Does the Dutch media reflect the situation in Eritrea and of Eritrean refugees adequately? What can be done to make the portrayal more truthful and complete?
5. Does the Netherlands have a responsibility to decrease the influence of the Eritrean régime? What type of political tools can/should the Dutch government use? (Possible policies etc.) What type of social tools can/should the Dutch government use? (Improved integration etc.)
6. Following the Danish Report that portrayed Eritrean refugees as possible economic immigrants, what are the implications of such beliefs to the Dutch immigration policies regarding Eritreans?
I hope you will be able to make it, your perspective would add a lot. Let me know if you have any further questions
On the website:
Are
Eritreans unfree in a free country? The “tsunami of Eritreans” has been
a hot topic in Dutch media in the past year. But how is the situation
in the Netherlands for these Eritrean immigrants?
Eritrea has been called to have one of the worst human rights records
in the world, even though regime loyalists are keen to “nuance” the
situation in Eritrea by claiming the situation is not so bad. Many
Eritreans leave their country because of fear of persecution or an
unlivable life. The hand of the regime, however, seems to cross
territorial boundaries, as many Eritreans in the Netherlands seems to be
still under the grip of the regime.Dutch Responsibility
Does the Netherlands have a responsibility to decrease the
influence of the Eritrean regime on the Eritrean community in the
Netherlands?
Join us the 28th!
Amnesty International Students Amsterdam offers on the 28th of
January a platform for critical voices to counterbalance the dominant
voice of regime loyalists in the Netherlands. Join us at OT301 to get to
know the challenges of the Eritrean community and talk with experts.
By Rébecca Franco
1 comment:
Post a Comment