Wednesday, February 3, 2016

Rectificatie zonder echte excuses. Wat is het nut hiervan?Op woensdag 20 januari verscheen de volgende column over de Eritrese Kerk in Rotterdam. Elfie Tromp haalde uit naar de voorzitter van de Eritrese Kerkbestuur in Rotterdam: "Hij zou zich de ogen uit zijn arrogante kop moeten schamen. Op zijn knieën om hun (de meiden) vergiffenis smeken. Onder zijn hoede zijn deze misstanden gebeurd." Dit zegt ze omdat hij open stond voor gesprek en graag wilde dat er helderheid kwam over de kwestie. Velen mensen waren geschrokken van de buitengewoon kwetsende opmerkingen en smadelijke conclusies van Elfie Tromp van de Metro.

Via Twitter promoot ze haar column op de volgende manier: 


Via Twitter hebben verschillende mensen aangegeven dat het smadelijk is wat mevrouw Tromp deed. Iemand met naam en toenaam valselijk beschuldigen is zeer ernstig. Inmiddels ben ik geblokkeerd van haar Twitter account. Maar waarom dan?
Precies een week later op woensdag 27 januari verscheen er zoals gewoonlijk de column van Elfie Tromp. Dit keer ging het over een luchtig onderwerp als voetbal. Heerlijk zo een gratis krant voor bij de koffie.
Maar huh..?? Mijn ogen vallen bijna uit mijn hoofd als ik op dezelfde pagina iets naar beneden kijk. Wat blijkt nou op dezelfde pagina en op dezelfde dag gaat de Metro diep door het stof over de column van Elfie Tromp wat een week eerder was gepubliceerd.
Mevrouw Tromp zei een week eerder dat de voorzitter van de Eritrese kerkbestuur "zich de ogen uit zijn arrogante kop zou moeten schamen." Hier heeft ze geen excuses voor aangeboden en gaat gewoon vrolijk verder met haar leven. Wie is nou arrogant bezig en wie zou zich de ogen uit haar kop moeten schamen en diep door het stof moeten gaan voor het verspreiden van vals informatie?

Zelfs in haar column of op Twitter zegt ze er geen woord over. Ze heeft mij zelfs verwijderd van haar Twitter-account. Een kort en onopvallend stukje rectificatie van de redactie lijkt genoeg. Zoals de poëet Typhoon zegt: 'Wat zijn woorden opgeschreven als de kern ervan niet wordt begrepen?' Waarom kan een schrijver/columnist van een nationale krant zo makkelijk hiermee wegkomen? Wij zijn allemaal mensen en maken allemaal wel eens een fout, maar is dit hoe wij ermee moeten omgaan?

Verzoek Twitteraar


Volgens mij begrijpt Tromp vanuit haar privilege niet dat degene over wie ze schrijft ook kinderen heeft die op school moeten uitleggen wat er nou allemaal gebeurd in die Eritrese kerk van hun vader. Ik schrijf deze blog niet omdat ik Elfie Tromp wil "intimideren", maar omdat ik een kritische schrijver ben die haar op de feiten wil wijzen. Zou ze mij hiervoor niet dankbaar moeten zijn i.p.v. een blokkade op Twitter? 

Gek genoeg staan het artikel over de Eritrese kerk en haar promotie Tweet hierover nog steeds online...2 comments:

Unknown said...

Dit is toch buitengewoon bizar? Maar goed Nederland houd er tegenwoordig erg van om de vingers maar te wijzen en hun uitgesproken meningen met de wereld te delen ongeacht het klopt of (hoogstwaarschijnlijk) kwetsend is.

Unknown said...

hmm.. vlgs mij werd het door de katholieken ook altijd ontkend daar er geen bewijs was.
Duurt nog even.. en ben benieuwd of jij dan wel retificeerd.

Post a Comment